Spring til indhold

Husstøvmideallergi

Allergi

VidencenterSkimmelsvampPrisKontakt

Husstøvmideallergi og forebyggelse


Hvad er husstøvmider?

1. Hvad er husstøvmider

Husstøvmider er mikroskopiske dyr som er i familie med edderkopperne. Miderne måler fra ca. 0.1 – 0.6 mm og findes i langt de fleste danske hjem. Forekomsten af husstøvmider i boligen er uden betydning, med mindre en eller flere af husets beboere reagerer allergisk overfor disse smådyr.

2. Hvad spiser husstøvmider

Husstøvmider lever blandt andet af af stødte hår og hudskæl fra mennesker og dyr. Et menneske afgiver mellem 0.5-1 g hudskæl om dagen. Alene den mængde er nok til at brødføde flere tusinde husstøvmider i et helt år.

3. Hvordan formerer støvmider sig

Støvmider lever omkring 3-5 måneder. Gennem et livscyklus ligger en husstøvmide 40-80 æg.  Æggene klækker efter 1-2 uger. Husstøvmiderne formerings hastighed afhænger af temperaturen og luftfugtigheden i rummet. De optager nemlig fugt gennem huden, så de tørrer ud og dør, hvis luftfugtigheden er lav.

4. Hvor lever støvmiderne

Luftfugtigheden er som regel også høj i soveværelset, og sådan har husstøvmiderne det godt. Derfor er langt størstedelen af de husstøvmider, vi har derhjemme, i og omkring sengen og på gulvet i soveværelset. Problemer med husstøvmider er i de allerfleste tilfælde koncentreret i soveværelset.


Hvad er husstøvmideallergi?

1. Allergener

Husstøvmider bider og overfører ikke sygdomme. De generer kun mennesker med allergi. Husstøvmideallergi er en overfølsomhedsreaktion på midernes allergener dvs. de små proteiner, som husstøvmider udskiller (enzymer i afføring og dele af døde mider). Hos allergikeren dannes allergiantistoffer, som reagerer med allergenerne og på den måde udløser allergiske reaktioner.

2. Diagnosticering af allergi

Hos allergikeren dannes allergiantistoffer, som reagerer med allergenerne og på den måde udløser allergiske reaktioner. Hvis du formoder at du har husstøvmideallergi, kan du kontakte din læge, der med en hudpriktest eller en blodprøve ville kunne afklare om det er pga. husstøvmider, at du får allergiske gener.

3. Behandling af husstøvmideallergi

De fleste med allergi over for husstøvmider har symptomer hele året. 
Behandling af symptomerne på husstøvmideallergi kan foregå med antihistamintabletter, næsespray med binyrebarkhormon – og ved astma forårsaget af husstøvmideallergi – inhalation af luftrørsudvidende medicin og/eller inhalation af binyrebarkhormon.


Råd til forebyggelse af husstøvmideallergi

1. Allergi symptomer

Miderne er til stede året rundt, og fremkalder allergiske symptomer fra øjne, næse og luftveje/lunger. Typiske symptomer er tilstoppet, kløende næse i morgentimerne, som aftager op ad dagen. Øjensymptomerne er mindre fremtrædende, da udsættelsen for allergenet primært foregår under søvn. Astma symptomer kan ligeledes forekomme, typisk først på dagen eller om natten.

2. Hvordan bekæmpes husstøvmider

Nedbringelse af luftfugtigheden er det vigtigste, da de optimale levevilkår for støvmider er varme og høj luftfugt. Utætte tage, rør eller fugtige kælderrum må udbedres. Undlad at tørre tøj indendørs og sikker at aftræk og ventilation fra baderum fungerer. Luft ud i hele boligen mindst 2-3 gange dagligt og anvend emhætte ved madlavning.

3. Test for støvmider

Generne ved husstøvmideallergi og pollenallergi minder meget om hinanden. Så hvis du, uden for allergisæsonen oplever allergiske gener, bør du overveje en husstøvmidetest eller en analyse for skimmelsvamp. Hvis du får mistanke om husstøvmider eller skimmelsvamp i dit hjem, og gerne vil have vished, så kontakt os på 29821361 eller Info@cbgroup.dk i dag.

4. Råd til forebyggelse

Tips til forebyggelse af støvmider

 • Vask dyner og puder ved 60 grader C mindst 4 gange om året og tør dem i tørretumbler
 • Vask sengelinned ved 60 grader mindst hver 14. dag
 • Brug rullemadras og vask også den ved 60 grader mindst 4 gange om året
 • Luft ud med gennemtræk 5-10 minutter tre gange dagligt og ved fugtgivende aktiviteter, fx badning og madlavning
 • Varm op til minimum 20 grader C i alle rum. Hvis du ønsker at sove køligt, kan du vælge at varme soveværelset op om dagen, og lufte ud og skrue ned for varmen, før du går i seng
 • Gør grundigt rent en gang om ugen. Husk at lufte ud under og efter rengøringen

Du kan også gøre følgende

 • Anvende et madrasovertræk , som er tæt for husstøvmider
 • Købe sove- og krammedyr, der kan tåle vask ved 60 grader C og vask dem jævnligt, fx samtidig med dyner og puder
 • Sørge for, at madrassen kan slippe af med fugten. Det vil sige, at sengen bør have ben og madrassen ligge på lameller. Og aldrig direkte på gulvet
 • Undlade at rede din seng umiddelbart efter du har sovet, så den kommer af med fugten
 • Indrette soveværelset med rengøringsvenlige overflader, fx glatte gulve og god plads mellem møblerne. I børneværelser er det en god idé at vælge kasser med låg og skabe og skuffer i stedet for åbne reoler

Det er ikke nok at gøre følgende

 • Fryse dynen
 • Lufte dynen
 • Tørretumble dynen
 • Lægge dynen i solen
 • Støvsuge madrassen
 • Rense dynen
 • Vaske ved temperaturer under 60 grader.

Kilder

http://hoefeber.astma-allergi.dk/husstoevmider

Relevante artikler

http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/allergistoevmider.htmVidencenterSkimmelsvampPrisKontakt

Dårligt indeklima påvirker dit helbred

Da danskerne samlet set tilbringer 80-90% af deres tid inden døre, kan det være relevant at fokusere på inde klimaets påvirkning af vores helbredet. Kvaliteten af indeklimaet er sammenhængen bl.a. fugt, skimmelsvampe som kan have betydning for vores helbred. Fugt i inde miljøet over længere tid kan hænge sammen med en øget forekomst af slimhinde- og luftvejssymptomer, og en høj fugtighed kan fremme vækst af skimmelsvampe og Husstøvmider.

Hvad er allergi

Allergi giver anledning til reaktioner, der strækker sig fra lettere gener til alvorlige og livstruende reaktioner. Selv i lettere tilfælde vil ubehandlet allergi kunne nedsætte livskvaliteten. Den allergi ramte person må undgå at komme steder der udløser en allergisk reaktion, undgå visse fødevare, lægemiddelbivirkninger, allergi overfor makeup, duft-, kemikalieoverfølsomhed, og ikke mindst pollenallergi.

Hvad er Husstøvmideallergi

Husstøvmideallergi er mikroskopiske dyr som er i familie med edderkopperne. Miderne måler fra ca. 0.1 – 0.6 mm og findes i langt de fleste danske hjem. Forekomsten af husstøvmider i boligen er uden betydning, med mindre en eller flere af husets beboere reagerer allergisk overfor husstøvmider. Det er ikke hele husstøvmiden, men enzymer i husstøvmidernes afføring samt dele af den døde husstøvmide, der er allergifremkaldende, – og husstøvmider bider ikke og kan ikke overføre sygdomme.

Støvmider lever omkring 3-5 måneder. Gennem en livscyklus ligger en husstøvmide 40-80 æg.  Æggene klækker efter 1-2 uger. Husstøvmiderne formerings hastighed afhænger af temperaturen og luftfugtigheden i rummet. De optager nemlig fugt gennem huden, så de tørrer ud og dør, hvis luftfugtigheden er lav.

Husstøvmider lever blandt andet af stødte hår og hudskæl fra mennesker og dyr. Et menneske afgiver mellem 0.5-1 g hudskæl om dagen. Alene den mængde er nok til at brødføde flere tusinde husstøvmider i et helt år, så der er normalt ikke mangel på føde til husstøvmider i din bolig.

De bedste levevilkår for husstøvmider er ved 17-320C, og når den relative luftfugtighed er mellem 55 og 75%. Ved de rette forhold formerer husstøvmider formere husstøvmider sig livet igennem 40-80 æg. – Hvis du kan holde luftfugtigheden under 45% RF om vinteren, kan du altså mindske antallet af da husstøvmider tørrer ud og dør, hvis luftfugtigheden bliver lav.

Om vinteren vil den RF ude luften være ca. 45%, og om sommeren vil udeluften være 60-80% RF. Du bør lufte din bolig ud med gennemtræk 2-3 gange dagligt året rundt.

Husstøvmider i soveværelset

Problemer med husstøvmider er i de allerfleste tilfælde koncentreret i soveværelset, her er luftfugtigheden ofte høj, og der vil således være et godt miljø for husstøvmider her. Derfor er langt størstedelen af de husstøvmider i finde i vores soverum. Husstøvmider findes ofte i og omkring sengen og på gulvet omkring sengene.

Husstøvmider lever i tekstiler og trives i fugtige, varme og mørke miljøer.

Husstøvmideallergikere får ofte det råd at undgå dundyner, at lade være med at rede sengen samt at lægge puden i fryseren. Disse forholdsregler er dog helt eller delvise myter. At undlade sengeredning er ganske vist bedre end at pakke miderne ind i det varme sengetøj. Man bør anvende vaskbar dyne, pude og tynd top/rullemadras, der tåler vask ved over 55 grader. Dyne, pude og topmadras bør vaskes 2-4 gange om året. Soverummet bør være tørt og uden tæpper, hvis der først er kommet mider her, vil det være svært at holde rent for husstøvmider.

Frys dynen – At lægge puden i fryseren hjælper ikke, da allergifremkaldende allergener stadig er i puden, selvom om selve husstøvmiden er død.

Symptomer på husstøvmideallergi

Hvis du har allergi over for husstøvmider, kan du få symptomer fra øjne, næse og luftveje/lunger. Miderne er til stede året rundt men med tendens til størst forekomst i efterårsmånederne. Typiske symptomer er tilstoppet, kløende næse i morgentimerne, hvor symptomerne så aftager op ad dagen. Øjensymptomerne er mindre fremtrædende, da udsættelsen for allergenet primært foregår under søvn. Astma symptomer kan ligeledes forekomme, typisk først på dagen eller om natten.

Forebyg husstøvmideallergi

Hvis du har fået konstateret allergi over for husstøvmider, er det særlig vigtigt at holde mængden af dem nede.

 • Undgå Husstøvmideallergi – Husstøvmiderne trives dårligt i et tørt og lunt soveværelse, hvor luftfugtigheden er lav.
 • Undgå Husstøvmideallergi – Husstøvmider bliver slået ihjel ved temperaturer over 550
 • Undgå Husstøvmideallergi – Vask dyner og puder ved 600 C mindst 4 gange om året og tør dem i tørretumbler
 • Undgå Husstøvmideallergi – Vask sengelinned ved 600 mindst hver 14. dag
 • v Brug rullemadras og vask også den ved 600 mindst 4 gange om året
 • v Luft ud med gennemtræk 5-10 minutter tre gange dagligt og ved fugtgivende aktiviteter, fx badning og madlavning
 • Undgå Husstøvmideallergi – Varm op til minimum 200 C i alle rum. Hvis du ønsker at sove køligt, kan du vælge at varme soveværelset op om dagen, og lufte ud og skrue ned for varmen, før du går i seng
 • Undgå Husstøvmideallergi – Gør grundigt rent en gang om ugen. Husk at lufte ud under og efter rengøringen
 • Undgå Husstøvmideallergi – Når du har fået stillet diagnosen, skal du sørge for at ordne det hele på én gang, så alle de allergifremkaldende stoffer bliver fjernet samtidig.
 • Undgå Husstøvmideallergi – Hvis du sover i dobbeltseng eller køjeseng, bør du ordne begge sovepladser på én gang, og undgå at sove i nederste køje.
 • Undgå Husstøvmideallergi – Anvende et madrasovertræk, som er tæt for husstøvmider
 • Undgå Husstøvmideallergi – Købe sove- og krammedyr, der kan tåle vask ved 600C og vask dem jævnligt, fx samtidig med dyner og puder
 • Undgå Husstøvmideallergi – Sørge for, at madrassen kan slippe af med fugten. Det vil sige, at sengen bør have ben og madrassen ligge på lameller. Og aldrig direkte på gulvet
 • Undgå Husstøvmideallergi – Undlade at rede din seng umiddelbart efter du har sovet, så den kommer af med fugten
 • Undgå Husstøvmideallergi – Indrette soveværelset med rengøringsvenlige overflader, fx glatte gulve og god plads mellem møblerne.
 • Undgå Husstøvmideallergi – Børneværelser bør der vælges kasser med låg, skabe og skuffer i stedet for åbne reoler
 • Undgå Husstøvmideallergi – Det er optimalt med glat gulv i sove- og børneværelse. Mindre vaskbare tæpper er ok

Hvordan behandler man symptomerne på husstøvmideallergi

Behandling af symptomerne på husstøvmideallergi kan foregå med antihistamintabletter, næsespray med binyrebarkhormon – og ved astma forårsaget af husstøvmideallergi – inhalation af luftrørsudvidende medicin (såkaldte beta -2- agonister) og/eller inhalation af binyrebarkhormon.

Er det ikke muligt at fjerne miderne i tilstrækkeligt omfang og er den symptomdæmpende medicin uden tilstrækkelig effekt, kan en såkaldt hyposensibilisering eller allergivaccination komme på tale.

Ved denne behandling indsprøjtes små, men stigende mængder af det allergenfremkaldende stof under huden på armene. Dosis trappes op i løbet af 8-15 uger og derefter vedligeholdes behandlingen ved indsprøjtninger hver ottende uge i tre til fem år. Denne behandling mindsker kroppens allergiske reaktioner og fører ofte til færre symptomer og mindre behov for medicin.

Hyposensibilisering kan også foregå med tabletter, hvis man har allergi overfor græspollen eller husstøvmider. (kilde Netdoktor.dk)

Test for husstøvmider

Generne ved husstøvmideallergi og pollenallergi minder meget om hinanden. Så hvis du, uden for allergisæsonen oplever allergiske gener, bør du overveje en husstøvmidetest eller en analyse for skimmelsvamp. Hvis du får mistanke om husstøvmider eller skimmelsvamp i dit hjem, og gerne vil have vished, så kontakt CB Group på 29821361 eller Info@cbgroup.dk i dag.

Test selv om du har husstøvmider

CB Group horhandler husstøvmide testen – Ventia Rapid Allergen Test. Med det tilsendte testudstyr kan du let teste for omfanget af støvmider i din bolig. Med testsættet er der en udførlig dansk brugsvejledning.

Hvorfor vælge CB Group?

CB Group er først og fremmest 100% uvildige – Vi har ikke interesse i at yde andet en god og korrekt rådgivning til dig.

Virksomhed bruger mange økonomiske ressourcer for at uddanne vores folk til at udføre produkterne som reglerne foreskriver, og deltager aktivt i branchedage.

Der er stor fokus på kvaliteten af energimærkerne for tiden. Der er afsløret mange fejl i energimærkerne, som kan have alvorlige konsekvenser for det endelige resultat af mærket, og dermed direkte påvirke boligens værdi.

Vi gør vores yderste for at sikre at energimærket er gennemarbejdet og kontrolleret, så vi sikre at resultatet er korrekt og fyldestgørende.

Vi er ikke altid de billigste, men vi går til gengæld heller aldrig på kompromis med kvaliteten i vores arbejde.